נכתב ע”י: אוריאל פז, מטפל מוסמך ברפואה סינית | עודכן לאחרונה: 14.8.19
לפני שלמדתי רפואה סינית, לא ממש הבנתי את חשיבותה של התזונה למצבנו הפיזי והנפשי, ואת עוצמת ההשפעה של המזון על חיינו. רובנו אוכלים עם הראש ועם הרגשות, אנחנו נמשכים בעיקר למתוק (סוכרים, מאפים) ויוצרים עקב כך חוסר איזון שפוגע במערכת העיכול. מצב זה גורם לעייפות, חולשה, דיכאון וכאבים, ואפילו לבעיות במערכת העיכול כמו שלשולים, עצירויות וגזים.
הדבר החשוב ביותר באוכל, מנקודת מבטי, הוא שלא יגרום לנו לעייפות לאחר הארוחה, אלא יספק לנו תחושה של שובע וכושר תפקוד מלא. לפי הרפואה הסינית, היווצרות של לחות וליחה בגוף היא אחת הבעיות העיקרית שנוצרות בעקבות אכילת יתר ותזונה שכוללת גבינות, מאפים וסוכרים. בעיות נוספות שנוצרות בעקבות תזונה זו כוללות בין השאר:
– דלקות
– כאבי גב תחתון
– דלקות באוזניים
– דלקות בדרכי השתן
– קשיי נשימה
– שיעול
– עייפות
– מחלות עור כמו אורטיקריה (Urticaria) ו-אטופיק דרמטיטיס (Atopic dermatitis)
– השמנה
– כאבי ראש ומיגרנות
השאלה הנפוצה ביותר בקרב המטופלים היא: ״אם אני לא יכול לאכול לחם, מאפה מתוק וגבינות, אז מה נשאר לי לאכול?״
אז ככה – לפני כמה שנים הייתי במשך חודש ימים בסין, שם לא נגעתי במזונות ״אסורים״ אלה ולא הרגשתי עייף כלל וכלל.
מה כן אפשר לאכול לפי הרפואה הסינית?
- הרבה ירקות: במיוחד ירקות מאודים ומוקפצים קלים לעיכול, כדי לשמור על זרימה תקינה של ה-QI (הצ׳י, אנרגיית כוח החיים והריפוי):
– ירקות כתומים כמו דלעת, בטטה, גזר, דלורית מחזקים את ה-QI ותומכים בבריאות הקיבה והטחול.
– ירקות ירוקים כמו סלרי, פטרוזיליה, רוקט (בן-חרדל מצוי), מרווה, ברוקולי, שעועית ירוקה, כוסברה, מנגולד (סלק) עלים, עשב חיטה, עלי תירס מבושלים.
ירקות אלה מנקזים עודפי לחות ומטפלים בכבד (בסימפטומים של תסכול, עצבנות, חוסר סבלנות ומתח).
– ירקות אדומים כמו סלק, עגבניות ועדשים אדומות. ירקות אלה מחזקים את הדם והלב. - בשר אדום או בשר הודו אחת לשבוע כדי לחזק את הדם וה-QI.
- דגים – עד פעמיים בשבוע לחיזוק הדם.
- דגנים, אורז, אזוקי, דוחן, קינואה, שיבולת שועל, כוסמת – כל אלה מחזקים את מערכת העיכול.
- פירות (למרות הסוכרים) – לפי פירות העונה, כמו בננה, תפוח, לימון, אבטיח וכו׳. ניתן לאכול לפחות 5 פירות ביום. לידיעה: הלימון, בגלל טעמו החמוץ, מטפל בכבד.
- אגוזים, שקדים, ערמונים, גרעיני דלעת וכו׳ – לחיזוק היין (להזכירכם, יין ויאנג מייצגים את הדואליזם בטבע: כוחות מנוגדים אך משלימים).
טיפים חשובים נוספים:
- לא להעמיס על הצלחת.
- לא לאכול מתוק לאחר הארוחה.
- משקה מתוק, עדיף לשתות חצי שעה לפני האוכל.
קחו בחשבון שהגוף מתעצל ואם נצרוך מתוק לאחר הארוחה, הגוף יפרק קודם כל את המתוק (כי הגלוקוז מתפרק כבר כשהוא בפה) – זה יגרום לכך שהמזון יישאר בקיבה זמן ממושך ואנחנו נרגיש כבדים ועייפים.