טיפול בפריצת דיסק (בלט דיסק בגב)
נכתב ע”י: אוריאל פז, מטפל מוסמך ברפואה סינית | עודכן לאחרונה: 1.8.20
האם אתם סובלים מכאבי גב אקוטיים או כרוניים? האם עברתם בדיקה שקבעה כי יש לכם בלט או פריצת דיסק? אתם לא לבד. בלט דיסק מופיע בקרב כ-60% מהאוכלוסייה, חלקם סובלים מכאבי גב וחלקם לא. כך או כך, אין סיבה לבהלה או פניקה וברוב המקרים גם אין סיבה לניתוח, אלא אם כן אתם חלילה בכיסא גלגלים, לא מסוגלים לזוז וגם לא לשבת על האסלה ללא עזרה.
מה זה בלט דיסק?
הדיסקים בעמוד השדרה הם מעין כריות המרפדות את החלל שבין החוליות (העצמות הגדולות בעמוד השדרה). תפקיד הדיסקים הוא לספוג זעזועים ולהגן על החוליות מפני חיכוך ושחיקה. אם בעמוד השדרה חל קרע שגורם לדיסק לפרוץ החוצה, הוא עלול ללחוץ על אחד משורשי העצבים היוצאים מעמוד השדרה ובמצב זה, ברוב המקרים:
א. שרירי הגב נתפסים בעוצמה כדי להגן על השלד.
ב. שריר הגלוטאוס (Gluteal) בעכוז נתפס, מתקשה וגורם לקשיי הליכה.
פריצת דיסק – התסמינים:
כאבי גב תחתון בשילוב עם הקרנת כאב או תחושת נימול בחלק האחורי של אחת הרגליים או בשתיהן, עלולים להצביע על בלט דיסק חמור, אקוטי ודלקתי שלוחץ על עצבי הנָשִׁית, הנקראים בלועזית סיאטיקה (Sciatica). את הכאב המוקרן לרגליים, אפשר להרגיש בשני אזורים עיקריים – לאורך החלק האחורי של הרגל, במרידיאן BL ( של שלפוחית השתן) או בצד החיצוני של הרגל, במרידיאן GB (של כיס המרה). באופן כללי, הסימנים המעידים על סיאטיקה כוללים:
– כאב חד בחלק האחורי של הישבן והרגל (בדרך כלל ברגל אחת).
– עקצוץ או נימול בחלק מהרגל או ברגל כולה.
– חולשה ברגל.
במקרה של סיאטיקה, הכאב עלול להחמיר כאשר מתכופפים עם רגליים ישרות או כאשר מתיישבים, זאת משום שתנועות אלה מושכות את עצב הצוואר. לפעמים התעטשות, השתעלות או ישיבה על האסלה מלוות גם הן בכאבים.
הגורמים המרכזיים לפריצת דיסק:
הדיסקים האלסטיים מאפשרים לעמוד השדרה להתגמש ולספוג לחצים המופעלים עליו ללא הרף כאשר אנחנו מסתובבים, מתכופפים או מרימים משהו. עם העלייה בגיל, הדיסקים מתחילים להתבלות:
1. הם עשויים להפוך לשטוחים או לבלוט החוצה, כמו צמיג ללא אוויר.
2. חומר הג׳לטין שבתוך הדיסק מתחיל להתייבש ולהתפשט.
3. השכבות הסיביות של דפנות הדיסק מתחילות להיפרד ולהתפורר.
אם הדיסק הפגום לוחץ על עצבי עמוד השדרה הסמוכים, הוא הופך אותם לדלקתיים. בלט דיסק שמתרחש בגב התחתון משפיע בדרך כלל על שורשי עצבי הסיאטיקה, היוצאים משני צדי הדיסקים בעמוד השדרה ועוברים מהישבן דרך מורד הרגל אל תוך כף הרגל. מסיבה זו, במקרה של בלט דיסק מרגישים כאב, עקצוץ או קהות במקומות אלה. דיסקים מוחלשים נוטים יותר לפריצות כתוצאה מפעילויות יומיומיות כמו עבודה וספורט או עקב תאונות ונפילות. לעתים קרובות קשה לקשר בין אירוע מסוים לפגיעה בדיסק, שכן הפגיעה מתרחשת כחלק מתהליך ההזדקנות של הדיסק.
טיפול בבלט ופריצת דיסק – האפשרויות שאנו מציעים:
כאב גב כתוצאה מבלט דיסק בגב התחתון משתפר לעתים קרובות מעצמו, בתוך מספר שבועות, או לאחר זמן רב יותר. במקרה של כאבים עזים: בשבוע הראשון אפשר להתייעץ עם הרופא ולהיעזר בתרופות נוגדות דלקת כמו אטופן או ארקוקסיה. לאחר מכן או במקביל, מומלץ להתחיל בטיפול המבוסס על הרפואה הסינית. סוגי טיפולים אלה מקדמים באופן אופטימלי את אנרגיית הצ׳י (QI) ואת זרימת הדם לאזורי הגוף המודלקים:
- דיקור דיסטלי – שיטה המשתמשת בדיקור בנקודות פריפריאליות, רחוקות מהאזור הכואב, כדי לטפל באזור הכואב שנמצא קרוב יותר לגוף.
- כוסות רוח – שיטה זו מסתמכת על היניקה והלחץ שיוצר הוואקום בכוסות המוצמדים לגב, כדי לשחרר את השרירים, לעודד את זרימת הדם ולהרגיע את המערכת העצבית.
טיפול זה יעיל במקרים של רתיעה מקור, או במקרים בהם כל התעטשות או שיעול הופכים לאיום מכאיב שמא הגב ייתפס. - צמחי מרפא – מומלץ להשתמש בשילוב של צמחי מרפא מעולם הרפואה הסינית תוך התמקדות בפורמולה שמחממת את הגוף ואת המרידיאנים מבפנים. חלק מהצמחים שיכולים לסייע לכאבי גב, מוכרים לכולם: קינמון וג׳ינג׳ר.
- טיפול בעיסוי – בשלב זה אנו נוהגים לשלב טיפולי מגע כגון: עיסוי שמנים או עיסוי בשיטת טווינא, שהם יעילים ביותר לשחרור שרירים תפוסים, להמרצת הדם ולהרגעה.
לאחר סיום שלבי הטיפול הקודמים, שמטרתם להרגיע את המצב האקוטי, מגיע שלב הטיפול בעזרת תרגילים: אנו משתמשים רבות בתרגילים מעולם היוגה-תרפיה, כאשר אפשר להיעזר גם בתרגילי פלדנקרייז או בשחייה – כל אחד בהתאם לשיטת התרגול המתאימה לו. בנוסף, מומלץ לשנות את אורח החיים על מנת שהפריצה לא תחזור לתקוף שוב או במקום אחר.