קריותרפיה לשיפור נדודי שינה והפרעת דום נשימה בשינה
נכתב ע”י: אוריאל פז, מטפל מוסמך ברפואה סינית | עודכן לאחרונה: 31.3.21
יש אנשים שנרדמים ברגע שראשם נוגע בכרית, אך לאחרים לא כל כך קל להירדם. נדודי שינה ודום נשימה בשינה הן שתי הפרעות שכיכות אך נפרדות, שמונעות שינה טובה מאנשים רבים.
תופעת נדודי השינה, ובשמה הלועזי אינסומניה (Insomnia), מתבטאת בחוסר יכולת להירדם או לישון ברצף, לפעמים לטווח קצר ולפעמים באופן כרוני. נדודי שינה עשויים לנבוע מלחץ או מטראומה ולעתים מהתרגשות ממשהו טוב שעומד להתרחש. כדי להשיג שינה טובה יותר, חשוב לגלות מה גורם לנדודי השינה האלה מלכתחילה.
הפרעת נדודי שינה – המאפיינים:
להפרעת נדודי השינה יש כמה מאפיינים שניתן לזהות בקלות:
1. עלייה קבועה ברמת הפעילות המאופיינת בחוסר שקט ובפחדים במהלך הלילה; ובשעות עירות ארוכות.
2. ניסיונות מלאי מתח ולא מוצלחים להירדם, פחד מהלילה.
3. מחשבות חרדתיות חוזרות ונשנות הפוגעות ביכולת להירדם.
4. תסיסה, מתח בשרירים ותסמינים כמו דפיקות לב מהירות.
5. החמרה ביכולת לנהל את המתח המתבטאת בהפרשה רבה יותר של הורמוני לחץ.
6. ישנוניות בשעות היום וביצועים ירודים באופן כללי.
על דום נשימה בשינה
בתסמונת של דום נשימה בשינה, שרירי הגרון חוסמים את דרכי הנשימה ומפחיתים או חוסמים את זרימת האוויר. תסמונת זו גורמת להפסקות נשימה למשך כ-10 שניות ואף יותר ולשינה עם נחירות. תסמונת זו יכולה להתבטא עם אפניאה (Apnea) – הפסקת נשימה מוחלטת; או היפופניאה (Hypopnea) – הפסקת הנשימה אינה מוחלטת אבל זרימת האוויר בנשימה, מופחתת משמעותית.
כמו כן ישנם שני סוגים של דום נשימה בשינה:
א. דום נשימה מרכזי – כאשר הגוף מפסיק לנסות לנשום בזמן השינה.
ב. דום נשימה חסימתי (הסוג הנפוץ יותר) – כאשר הגוף מנסה לנשום ולא מצליח.
טיפול אלטרנטיבי לשיפור השינה
הטיפולים האלטרנטיביים של ימנו יכולים להשתמש בטכניקות הרפיה להפחתת נדודי שינה הנובעים לרוב ממתח, חרדה, דיכאון או הפרעות בקצב הלב. כדי להימנע מטיפול תרופתי ארוך טווח, מומלץ להשתמש בטכניקות אחרות שיכולות לעזור כמו קריותרפיה לכל הגוף שהיא שיטת הטיפול הנוחה ביותר לשיפור נדודי השינה. טיפולים אלטרנטיביים יכולים להשתמש בטכניקות לשיפור בריאות השרירים ולמניעת דלקות, כדי להקל על תסמונת של דום נשימה בשינה, הנוצרת כאשר השרירים בדרכי הנשימה העליונות לא מצליחים לשמור על דרכי נשימה פתוחות, במיוחד במהלך השינה.
בקליניקה שלנו אנחנו מציעים טיפולים המשלבים קריותרפיה ודיקור סיני עם טכניקות הרפיה שונות (כמו: עיסוי או יוגה תרפיה), כדי לטפל באנשים הסובלים מנדודי שינה או מדום שינה בשינה. טיפולים אלה מציעים לאנשים עם הפרעות שינה אפשרות להפחתת חומרת התסמינים, הפחתת הישנוניות בשעות היום, הגדלת יעילות השינה והגדלת צריכת החמצן. לא כל אחד יכול לסבול את השיטות הקונבנציונליות המקובלות לטיפול בדום נשימה בשינה אשר משתמשות ביצירת לחץ מתמשך על דרכי הנשימה (שיטות שלא תמיד מתאימות למקרים קלים של דום נשימה בשינה). כאן נכנסות לתמונה שיטות אלטרנטיביות כמו:
- הקריותרפיה – סאונת קור החושפת את הגוף במשך שלוש לטמפרטורות במינוס 150-120 מעלות צלזיוס. מחקרים מצאו כי הקריותרפיה משפרת את הקיבולת של נוגדי החמצון; מפעילה מחדש את מערכת העצבים הפאראסימפתטית (parasympathetic) – תת מערכת של מערכת העצבים האוטונומית; משפרת מצבים דלקתיים (בעיקר בקרב ספורטאים); ומפחיתה כאבי שרירים שנוצרו בעקבות עומס מטבולי או מכני. מחקר אחר מצא כי הקריותרפיה משפיעה לטובה על תהליכים דלקתיים. קריותרפיה לשיפור השינה מאפשרת להשיג איזון נפשי וחילוף חומרים טוב יותר בשרירים. טיפולים אלה יכולים לתפקד היטב גם כשיטה מונעת, עוד לפני התפתחות ההפרעה.
- דיקור סיני – מחקר נוסף ממליץ על דיקור סיני כטיפול נלווה לאנשים הסובלים מדום נשימה בשינה, כשיטה שיכולה להפחית את מספר הפסקות הנשימה בזמן השינה.
- פעילות גופנית – לפי אחד המחקרים הבולטים בתחום, פעילות גופנית נמרצת וסדירה משפיעה לטובה על אנשים עם הפרעות שינה, אם כי המנגנונים של תופעות אלה עדיין לא ברורים. הפעילות הגופנית מציעה עלייה בטונוס השרירים בדרכי הנשימה העליונות; האטה של גלי זמן השינה; ירידה בהצטברות נוזלים בצוואר; ירידה בתגובה הדלקתית המערכתית וירידה במשקל הגוף.