האם הטיפול בקריותרפיה יכול לגייס תגובה של המערכת החיסונית?
נכתב ע”י: אוריאל פז, מטפל מוסמך ברפואה סינית | עודכן לאחרונה: 4.10.20
טיפול בקריותרפיה (Cryotherapy) הופך ליותר ויותר פופולרי בימים אלו, הן כשיטה להפחתת כאבים והן כטיפול לאנטי-אייג׳ינג. מחקרים מדעיים, שבחנו בשנים האחרונות את השפעות הקריותרפיה, מעידים שאכן מדובר בשיטה טיפולית יעילה ולא בטרנד חולף. במאמר זה נציג את אחד מאותם מחקרים, אבל לפני כן, כמה מילים על הקריותרפיה עצמה.
קריותרפיה היא סאונת קור לכל הגוף החושפת את המטופל לקור שנע בין מינוס 120Oc למינוס 150Oc במשך כ-3 דקות. חשיפת הגוף לקור קיצוני לא רק ממריצה את מחזור הדם אלא גם מעודדת צמיחה של תאי עור חדשים ובריאים,משפרת את מצבם של התאים הקיימים ומפחיתה מצבי דלקת במפרקים ובשרירים. לפי החוקרים, עדיין אין הבנה מלאה לגבי ההשפעה של סאונת הקור על גוף האדם ועל העוֹרְרוּת של תגובות פיזיולוגיות מסוימות, אבל ההערכה היא שחשיפת הגוף לקור קיצוני יכולה להשפיע לטובה על המערכת החיסונית שלנו. את ההשפעות החיוביות הללו חווים גם המטופלים בקליניקה שלנו, שנעזרים בקריותרפיה כדי למצוא מרפא לבעיות שונות, כמו למשל דלקות או פיברומיאלגיה. המחקר שנציג בפניכם פורסם בשנת 2010 ב-European Journal of Applied Physiology ועסק בשאלה: האם לטיפולים בקריותרפיה יש השפעה על ספירת תאי הדם הלבנים, רמת ה-IL6, מצב החִמְצוּן ומצב נוגדי-החמצון בקרב גברים בריאים?
תגובה חיסונית – איך היא באה לידי ביטוי?
הערכת המחקר הייתה כי הקריותרפיה יכולה להשפיע על התגובה החיסונית, כלומר:
1. לגרום לגיוס של לויקוציטים (Leukocytes) –אותם תאי דם לבנים הנחלצים כדי להגן על הגוף מפני זיהומים. לפיכך:
– עלייה ברמת תאי הדם הלבנים מתרחשת כשזיהום או דלקת מתפתחים בגוף.
– ירידה ברמתם פוגעת ביכולת של הגוף להיאבק בזיהומים.
2. לגרום לעלייה ברמות הציטוקינים (Cytokines) – מדובר בסוג של חלבון השייך למשפחת החלבונים המופרשים על ידי תאי המערכת החיסונית ופועלים כמתווכים במערכת התגובה החיסונית.
3. לגרום לעלייה ברמת ה-IL6 (InterLeukin 6) – מרכיב כימי ששייך למשפחת הציטוקינים ותפקידיו, בין היתר:
– לשמש כנוגד דלקתיות.
– לעודד תגובה חיסונית במקרים כמו דלקות, כוויות או חום.
מה בדקו בדיוק במחקר זה?
המחקר בדק את ההשפעה של 10 טיפולי קריותרפיה בני 3 דקות על 15 גברים צעירים ובריאים קלינית. מכל גבר שהשתתף במחקר נלקחו 3 בדיקות דם בכל אחד מ-10 טיפולי הקריותרפיה בבוקר שלפני הטיפול, 30 דקות לאחר הטיפול ולמחרת בבוקר. ומה מדדו בבדיקות דם אלו?
א. ספירת תאי הדם הלבנים (WBC – White Blood Cells).
ב. רמת ה-IL6.
ג. רמות החמצון – מצב כלל החמצון TOS – Total Oxidant Status + מצב כלל נוגדי-החמצון TAS – Total Antioxidative Status.
למה חשוב לבדוק את מצבי החמצון ונוגדי החמצון? כדי להבין זאת, פשוט דמיינו לעצמכם מאזניים: בצד אחד מונח כלל החמצון, שמתבטא ברמת הרדיקלים החופשיים, שעלולים לפגוע באיברים, בתאים, ברקמות ובמערכות הגוף; ובצד השני מונחים כלל נוגדי-החמצון, שאמורים למנוע נזק חמצוני זה ולאפשר ריפוי טבעי של הגוף.
מה גילו בדיקות הדם הללו?
לאחר שהנבדקים במחקר השלימו 10 טיפולי קריותרפיה, נצפתה:
- עלייה משמעותית בספירת תאי הדם הלבנים, במיוחד לימפוציטים ומונוציטים.
- עלייה ברמת ה-IL6, כבר לאחר הטיפול הראשון, כאשר העלייה הבולטת ביותר הייתה לאחר הטיפול העשירי.
- ירידה קלה ברמת ה-TOS (מצב כלל החמצון), וירידה משמעותית ברמת ה-TAS (מצב כלל נוגדי-החמצון).
מהי מסקנת המחקר?
על סמך ממצאים אלה, הסיקו החוקרים כי:
1. חשיפה חוזרת ונשנית לטמפרטורות קור קיצונית, כפי שמציעה הקריותרפיה, משפיעה על תגובת המערכת החיסונית.
2. באשר למצבי החמצון ונוגדי-החמצון – נמדדה ירידה קלה של ה-TOS לאחר הטיפול הראשון בקריותרפיה, כאשר הרמה הנמוכה ביותר נצפתה לאחר הטיפול העשירי. כמו כן נמדדה ירידה משמעותית של ה-TAS לאחר הטיפול האחרון בקריותרפיה והיא לא השתנתה גם למחרת בבוקר. החוקרים ציינו שלאור העניין הגובר בקריותרפיה והזמינות הרבה יותר של טיפול זה לכל אדם, ולספורטאים במיוחד, נראה שיש צורך במחקר שימשיך לבדוק את ההשפעה של חשיפת הגוף לטמפרטורות נמוכות, במיוחד מכיוון שמנגנון ההמרצה שמעוררת הקריותרפיה, עדיין לא לגמרי ידוע